KHIAR SHOOR RECEPT

KHIAR SHOOR – IRANS GRÖNA GULD

Iranier gillar generellt sura saker. Helst ska det vara så surt att du ska suga in dina kinder tills de möts på mitten. Äter du iransk mat är det inte ovanligt att du får inlagda grönsaker på sidan av maten. Favoriten bland inlagda grönsaker är de inlagda gurkorna. Inlagt gurka på persiska heter khiar shoor, vilket helt enkelt betyder saltgurka. Men iransk saltgurka skiljer sig från svensk saltgurka i smaken. Iransk saltgurka är verkligen salt och har ingen som helst smak av sötma, eftersom de läggs in i vinäger. Gurkorna är små och hela. Iransk saltgurka är också en av de viktiga ingredienserna i maträtten Salad Olvieh, som är en favorit hos iranier. Du hittar khiar shoor i alla butiker som säljer matvaror från mellanöstern, och det finns oftast flera olika sorter och varumärken att välja mellan. Men vill du göra egna hemmagjorda khiar shor kan du testa med följande recept:

DU BEHÖVER:
1 kilo små gröna gurkor
4 koppar vatten
4 teskedar salt
1 kopp äppelvinäger
3 vitlöksklyftor
Några dragonblad

GÖR SÅ HÄR:
1. Tvätta och skrubba gurkorna.
2. Torka gurkorna.
3. Koka vattnet i en gryta. Addera salt och vänta tills saltet löst upp sig.
4. Låt vattnet stå tills det kylts ner till rumstemperatur.
5. Lägg gurkor i en glasburk. Lägg in vitlöksklyftor och dragonbladen mellan gurkorna.
6. Häll det nedkylda vattnet så det är 2-3 cm kvar till toppen av burken.
7. Fyll upp med vinäger och stäng locket hårt så ingen luft kan ta sig in.
8. Efter 30 dagar är dina picklade iranska gurkor färdiga att serveras!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *