VAD SKA JAG ÄTA I IRAN? Den ultimata guiden!

DEN ULTIMATA GUIDEN: VAR OCH VAD SKA JAG ÄTA I IRAN?

Ofta när du går på en persisk restaurang så är menyn fylld av olika kebabrätter. Men mat från Iran är så mycket mer än kebab. Våga testa andra maträtter om det finns på menyn. Här är en lista på var och vad du bör äta när du är i Iran.

ESFAHAN
– Khoreshte mast (yoghurtstuvning)
Olikt andra iranska rätter serveras denna inte med ris. Äts ofta på sidan av maten eller som dessert. Serveras bäst på Restaurang Shahrzad i Esfahan.

– Beryani
Känd maträtt från Esfahan. Äts bäst med Taftoon-bröd och yoghurtdrycken doogh. Serveras bäst på Restaurang Shahrzad eller Azam Beryani i Esfahan.

– Gooshfil
Väldigt söt dessert som äts med ett glas saltat doogh. Serveras bäst på Azadegan Tea house i Esfahan.

SHIRAZ
– Kalam polo
I Shiraz får du inte missa riset som innehåller kål och köttbullar. Går inte att hitta i andra städer. Serveras bäst på Parhami Traditional House.

– Gheymeh
Vanlig rätt i ett iranskt hem. En gryta innehållande linser, tomater, potatis, kött, lök och torkat lime. Serveras bäst på Saray-e Mehr i Shiraz eller Restaurang Roohi i Tehran.

– Faloodeh Shirazi
Världens godaste efterrätt. Frysta nudlar! Serveras bäst runt Arg-e Karimkhan i Shiraz.

YAZD
– Shooli
Soppa innehållande linser och vinäger. Annorlunda smak men tål att upplevas. Serveras bäst på Moshir-ol Mamalek Hotel.

– Gheymeh Yazdi
En version av vanliga gheymeh som endast serveras i Yazd. Bäst på Talar-e Yazd.

– Shirin Polo
Härligt persiskt ris med morötter, mandlar, pistage, russin och annat gott. Godast på Talar-e Yazd.

– Yazds sötsaker
Yazd är känd för sina sötsaker. Muffins som kallas shirini yazdi exempelvis. Bäst på Haj Khalifeh Rahbar.

RASHT
– Anarbij
Gryta med köttbullar, valnötter och granatäppelsirap. Bäst på Restaurang Vanisha eller Shoor Koli.

– Vavishka
En maträtt med härkomst från ryssland innehållande lök, vitlök, kött, tomater, lime och ägg. Bäst på restaurang Vanisha.

– Baghala Ghatogh
Svårt att uttala men himmelskt god. Bönor, vitlök och ägg är huvudingredienserna. Bäst på Restaurang Moharram eller Vanisha.

– Mirza Ghasemi
Ännu en gryta med ägg med huvudingrediensen är aubergine. Lätt att göra och alla restauranger är bra på det.

– Kabab torsh
Denna kebab skiljer sig från den kebab du blir matad med dagligen i Iran. Väl värt att testa. Bäst på Restaurang Vanisha, Shoor koli eller Razeghi.

TABRIZ
– Koofteh Tabrizi
Megaköttbullen från Tabriz innehållande äggula. Ett måste för den som befinner sig här. Bäst på Restaurang El-goli eller Hezardastan.

– Dolmeh Barg
Serveras lite överallt i mellanöstern men känd i Tabriz. Vinbladsdolmar helt enkelt. Bäst på Restaurang Haj Ali.

GHAZVIN
– Gheymeh Nesar
Serveras vid speciella tillfällen. Härligt god ris med godsaker som pistage, mandlar, berberis och kött. Bäst på restaurang Eghbali.

KERMANSHAH
– Dandeh Kabab
Speciell kebab från Kurdiska delarna av Iran gjord på revben från lamm. Bäst på Restaurang Taghe bostan eller Kaziwa.

– Khoreshte Khalal
Härlig gryta med kött, mandlar, pistage, berberis, rosenvatten och tomatpuré. Bäst på Restaurang Taghe bostan eller Kaziwa.

PERSISKA GULF-REGIONEN
– Ghelyeh Mahi
I södra Iran äter man gärna fisk. Här är paradrätten. Bäst på Gelak Café på ön Hormoz eller på Restaurang Raphael i Tehran.

TEHRAN
– Kashe bademjan
Vegetarisk röra gjord på bland annat valnötter och aubergine. Lätt att göra och smakar gott överallt.

– Fesenjan
Gryta på bland annat valnötter, granatäppelsirap och kyckling eller köttbullar. Bäst på Restaurang Yas.

– Ghormeh Sabzi
Paradrätten från Iran. En nationalrätt som ofta serveras i hemmen. Bäst på Restaurang Shanderman eller Ghanari.

– Albaloo Polo
Ris med sura körsbär som serveras med kött eller kyckling. Bäst på Restaurang Mestoran.

– Halim
Gröt gjord med kött eller kyckling. Serveras till frukost. Bäst hos Seyyed Mehdi.

– Ash Reshteh
Iransk nationalsopppa. Finns i typ 100 varianter. Har till och med en egen festival varje år. Bäst hoos Nikoo Sefat Ash eller Seyyed Mehdi.

– Tahchin
Ris- och kycklingtårta! Typ. Gott persiskt ris med lager av saffran och kycklingfilé i marinad av yoghurt och äggula. Bäst på Restaurang Moslem eller Tahchin Bar.

– Dizi
Myckel gammal maträtt. Serveras i alla städer. Detta är ett absolut måste när du besöker Iran. Bäst på Restaurang Tilt eller Azari Traditional Tea House.

Källa:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *